Close
За връзка с нас: 0899 944 237, 064 830 554
Инвестиция от почти 2 млн. лв. реализира фирма „Илина” с пуска на новата фабрика производителността ще се увеличи с около 50%

Инвестиция от почти 2 млн. лв. реализира фирма „Илина” с пуска на новата фабрика производителността ще се увеличи с около 50%

Плевенската фирма „Илина” пусна в експлоатация нова фабрика за дограма. Тя е разположена в Индустриална зона, срещу Метро, в терен с площ от 7 дка. Производството, което се простира върху 2000 кв. м., бе преместено и заработи на новото място от м. март тази година. Реализираната инвестицията е на стойност 1,5 млн. лв. заедно с автоматизираната линия за производство на висок клас алуминиеви врати и прозорци, съобщи за в. „Капитал” управителят на дружеството Бойко Рачев. Той уточни, че това са изцяло собствени средства, осигурени с инвестиционен кредит от банка за цялостната реновация на съществуващ сграден фонд.

В момента фирмата реализира допълнителна инвестиция и внедрява софтуер за управление на процесите по Оперативна програма „.Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020”. Проектът „Усъвършенстване управленския капацитет и растеж на Илина ООД, чрез въвеждане на ИКТ базирани системи за управление на бизнес процесите в предприятието“, е на обща стойност 496 500 лева, с което размерът на цялостната инвестиция ще достигне близо 2 млн. лв. Това е първият европейски проект, който фирмата реализира. Стартът е даден през м. март тази година и се очаква да приключи през м. септември 2018 г.

„Желанието ни беше да създадем максимално добра работна среда и смятам, че сме го постигнали. Преди десетина години посещавахме заводи в Западна Европа, за да видим как са създадени, устроени и функционират там. Сега смело мога да кажа, че нашите западни партньори могат да се запознаят и при нас как сме реализирали производството, защото нашата фабрика надминава много от тези, които съм посещавал за пример. Има и доста по-добри, но пътят ни на развитие определено е правилен”, казва още управителят на дружеството.
Целта на фирма „Илина” е свързана с това във време, в което работната ръка става все по-скъп ресурс и все по-трудно се намира на пазара, стремеж към максимално автоматизиране на процесите, за да се повиши ефективността и качеството за покриване на заложените приоритети за присъствие на международните пазари.

Сформиране и развитие на инженерен екип
С направените инвестиции очакванията са свързани с увеличаване на производителността с около 50%, но по-важното, към което фирмата се стреми е сформиране и развиване на инженерен екип. Желанието на собствениците е да предлагат продукти във високия технологичен клас. Фирмата изпълнява проекти с по-голяма сложност, изискващи детайлност.
„Освен качествено оборудване са необходими и добър капацитет от проектанти, инженери, с какъвто екип фирмата вече разполага. Ние не работим само в посока количество, а качество”, споделя още управителят Бойко Рачев. Той е категоричен, че в бъдеще, с повишаване покупателната способност все повече клиенти ще търсят такъв тип продукти, т. е. те няма да изместят по-евтините, но ще има голямо търсене и в премиум сегмента. Реализираната инвестиция е свързана главно с приоритезиране на фирмата във високия клас продукти и предлагане на механизми плъзгане с повдигане, отваряния тип „хармоника,”, зимни градини, облицовки с външнофасадни вентилируеми детайли от еталбонд, керамика. Това са новите технологии, които се търсят както в западна Европа, така и в България.
Управителят на фирмата твърдо застава зад позицията, че за да произвеждаш качествени продукти, са необходими качествено оборудване и екип.

Проекти и реализации
Около 30% от продукцията в момента е предназначена за износ, останалите – за българския пазар.
Фирмата има изпълнени редица обекти в Белгия. Само в периода 2010 – 2013 г. е реализирала около 10 обекта в Брюксел и Антверпен. В началото е извършвала комплексно услугата – производство и монтаж. В момента произвежда и доставя на свои партньори, които извършват монтажните дейности. Фирмата „Илина” осъществява износ на прозорци още за: Германия, Франция, Англия, а наскоро е завършила интересен проект в Нигерия.

Поръчката за Нигерия е за резиденция и е на английско архитектурно бюро, което прави проучване на пазара с цел да намери подходящ доставчик на качествен висок клас прозоречни системи, на какъвто не е успяла да попадне на местно ниво, направила е подбор и е селектирала плевенската фирма след проведени срещи.

На българския пазар целевата група проекти е насочена главно към индустриално строителство, към инвеститорите, които се стремят към висок клас надеждни и устойчиви прозоречни и фасадни системи. Като цяло фирмата се е концентрирана в инвестиционни проекти, в които се търсят прозорци и врати от премиум сегмента. От последните изпълнени обекти са: обновяване на резиденция Бояна, сграда на белгийска фирма WIRTGEN в София, заводът на „Марица Ойл” в с. Ясен, жилищна сграда в центъра на гр. Плевен, мултифункционален център Ню Таун център в гр. Долна Митрополия, еднофамилни къщи. В региона фирмата има реализирани и два обекта по програмата за саниране – единият на бул. „Христо Ботев” в гр. Плевен, другият в гр. Левски.

Едно начало преди 25
Фирмата е създадена като семейна през 1992 г. , като през т. г. отбелязва 25 години. Сегашният управител е второ поколение. Към настоящия момент тук са ангажирани и работят 45 човека. Предметът на дейност винаги е бил в прозоречните, слънцезащитните системи, гаражните врати, сенници, охранителни ролетки, на част от тях производство, на другите – търговия и монтаж.
Като социално ангажирана, от 2010 г. Фирма „Илина” активно работи и подкрепя местния клуб „Фортуна”, който подготвя малки футболисти от ранна детска възраст до 12-годишни момчета. Идеята е футболът да разнообрази ежедневието на подрастващите и децата да се отделят от компютрите. Младите треньори дават всичко от себе си, за да работят с децата, така както го правят и собствениците на фирмата – с отговорност към клиента и произвежданите продукти, следвайки слогана, от който се ръководят: „Добри хора, добра работа”.

0 Comments

Comments are closed

Добри хора, Добра работа!